Specialisaties
ALGEMENE KINESITHERAPIE
Kinesitherapie is een paramedisch beroep met als doel patiënten met acute of chronische beweginsproblemen te helpen hun normale fysieke functie te herwinnen. Dit gebeurt door een nauwe actieve samenwerking tussen patiënt en therapeut.
Algemene kinesitherapie heeft betrekking tot revalidatie na operatie, breuken, valpreventie, rug – en nekscholing, reconditonering, oncologische revalidatie, cardiale revalidatie, COVID-19 revalidatie, …
MANUELE THERAPIE
Manuele therapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie waarbij manuele technieken gebruikt worden voor zowel onderzoek als behandeling van uw klachten. Precieze manipulaties (‘kraken’), manuele mobilisaties of rekkingen van spieren en gewrichten zijn hier enkele voorbeelden van.
Manuele therapie kan van toepassing zijn voor vele complexe en dagdagelijkse problemen van het lichaam zoals hoofdpijn, lage rugpijn, stijfheid in gewrichten, kaakgewrichtsproblemen, …
SPORTREVALIDATIE
Sportrevalidatie richt zich op het herstel van een blessure die u heeft opgelopen tijdens uw favoriete sport. Verder kan een individuele screening voor het opstellen van een oefenprogramma ook bijdragen tot preventie en prestatieverbetering.
Veelvoorkomende blessures:
- Voorste kruisband ruptuur
- Meniscus letsel
- Peesontsteking
- Spierverrekking of spierscheur
- Enkel distorsie
- Overbelastingsletsels
- …
DRY NEEDLING
Dry needling, myofasciale therapie of triggerpointtherapie is een behandeltechniek waarbij een droge cupunctuur naald wordt gebruikt om een spanningspunt (lees: triggerpunt) in een spier aan te prikken. Het aanprikken gaat gepaard met een samentrekking van de spier, de twitch respons. Na de behandeling kan de betrokken spier stijf of vermoeid aanvoelen, dit is slechts van korte duur. Deze techniek is ondersteunend aan de hoofdtherapie.
Het hele lichaam wordt in beweging gebracht door onze spieren, de toepassingsmogelijkheden van deze techniek zijn dan ook veelzijdig.
SCHOUDER – NEK – EN HOOFDPIJN
De schouder wordt gekenmerkt door een enorme beweeglijkheid. Deze beweeglijkheid is mogelijk door de structurele verhoudingen in het gewricht en een gekoppelde samenwerking van een aantal belangrijke spieren. Er kan zowel na een trauma, een operatieve ingreep of progressief een probleem optreden ter hoogte van dit gewricht. De oplossing ervan is niet altijd gemakkelijk en vergt de juiste expertise.
Wij helpen u verder met:
- Impingement
- Subacromiaal pijnsyndroom (SAPS)
- Frozen shoulder
- Bursitis
- Supraspinatus tendinopathie
- Scapulaire dyskinesie
- Rotator cuff scheuren – tendinopathien
- Schouderluxatie
- Schouderinstabiliteit
- AC-lijden
- Schouderprothese
- …
De nek is het schakelpunt tussen schouder en hoofd. Het geeft ons hoofd de mogelijkheid zich te oriënteren in de ruimte, voor het schoudercomplex is het een ankerpunt voor vele spieren die de schouder laten bewegen en nog zoveel meer. Omwille van deze relatie kan pijn in de schouder of het hoofd een uiting zijn van een een probleem dat zich situeert in de nek. De differentiatie vergt een grondig onderzoek.
Wij helpen u verder met:
- Trapeziussyndroom
- Nekhernia
- Artrose – artritis
- Whiplash
- Stenose
- Cervicobrachialgie
- …
-
-
Het hoofd ontvangt interne en externe prikkels via onze zintuigen. Er is een goede samenwerking nodig tussen onze spieren, gewrichten, het perifeer – en centraal zenuwstelsel om alle prikkels correct te verwerken. Een probleem op een niveau in deze verbinding kan zich dan ook op allerlei manieren uiten. Duizeligheid o.w.v. een probleem van het evenwichtsorgaan of verhoogde spierspanning in de nek, visuele verstoringen of veranderde smaakzin vooraf een migraine aanval, …
Wij helpen u verder met:
- Spanningshoofdpijn
- Cervicogene hoofdpijn
- Migraine
- Kaakgewrichtsproblemen
- Vertigo
- Aangezichtspijn
- Oorsuizen
- …
-
-
MEDICAL TAPING – SPORT TAPING
Medical taping of kinesiotaping is een vorm van tapen waarbij een elastische tape gebruikt wordt ter ondersteuning van het spierstelsel. De vrijheid van bewegen wordt hierna niet beperkt.
Klassieke sport taping wordt vaak gebruikt om een gewricht te immobiliseren en te beschermen.
Taping is een aanvullende techniek maar kan wel een belangrijke ondersteunende rol innemen in de laatste fase van de ‘return-to-play of work’ periode.
Herstellen na een operatie?
Door na een breuk of operatie tijdig te starten met revalidatie kunnen pijn, zwellingen en immobilisatie aangepakt worden. Dankzij het revalideren worden in de toekomst ook stijve gewrichten en een verminderde spierkracht vermeden.